Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd de hypotheekschuld af. Per maand betaal je een bedrag aan rente en aflossing.
Per maand betaal je steeds het zelfde bruto bedrag. Doordat je maandelijks iets aflost op de hypotheekschuld, wordt het bedrag wat je aan rente betaald elke maand wat lager en het bedrag wat je aflost elke maand iets hoger. De hypotheekschuld op deze manier volledig afgelost op de einddatum van de hypotheek.
De rente wordt dus maandelijks minder en daarmee ook de fiscale aftrek. Je lost echter wel steeds sneller je schuld af.  Aangezien de tendens lijkt te gaan naar een geleidelijke verlaging van de hypotheekrente aftrek mogelijkheden en ook de huizenprijzen niet altijd een stijgende lijn vertonen, kan het uiteindelijk toch voordeliger zijn om een  annuïteitenhypotheek af te sluiten. Het risico dat je met een restschuld blijft zitten wordt door de maandelijkse aflossingen verminderd.
Doordat de annuïteitenhypotheek een relatief veilige hypotheek is kun je hiermee je woning volledig financieren. Uiteraard is het ook mogelijk om de annuïteitenhypotheek te combineren met een andere hypotheekvorm.

Voordelen annuiteitenhypotheek

  1. In aanvang lage lasten, je betaald voornamelijk – fiscaal aftrekbare- rente en nog weinig aflossing
  2. Je lost je schuld af zonder zelf te hoeven sparen of beleggen waardoor je minder risico loopt
  3. Je hoeft geen dure verzekeringen af te sluiten om te sparen voor de aflossing
  4. Offertes van annuïteitenhypotheken zijn eenvoudiger te vergelijken
  5. In een voortdurend veranderend landschap van risico’s en fiscale mogelijkheden biedt de annuïteitenhypotheek zekerheid, het is een solide en eenvoudige hypotheek

Nadelen annuiteitenhypotheek

  1. Doordat het bedrag wat je aan rente betaald steeds lager wordt, stijgen – onder de huidige omstandigheden – de netto lasten
  2. Bij een stijgende rente zullen ook je maandlasten stijgen. Pas dus op dat je niet een te korte looptijd kiest als je de maandlasten nu al nog maar net kunt betalen

Aandachtspunten bij het zoeken naar een Annuiteitenhypotheek

Behalve de maandlasten moet je ook goed kijken naar de voorwaarden van de annuiteitenhypotheek. Deze verschillend per hypotheekverstrekker en kunnen van toepassing zijn in je toekomstige persoonlijke situatie. Denk bijv. aan de boeterente bij versneld aflossen en het boetevrije bedrag wat je jaarlijks kunt aflossen.
Vraag ook altijd even naar de berekening waarmee de maandpremie wordt vastgesteld door de hypotheekverstrekker, hij kan je helpen met het vinden van de best passende annuiteitenhypotheek.